direct contact:
Heeft u vragen? neem contact met ons op: +31 (0)495 712433 +31 (0)495 712433
Vergrootglas

uw auto niet gevonden?

Neem contact met ons op, zodat wij op zoek gaan naar uw ideale auto!

klik hier voor contact

onze partners

De volgende gerenommeerde autobedrijven bieden hun leaseauto's aan op Fleximo Leasegarage:

Bekijk al onze partners >

Leasevormen

Wat is leasing? Die vraag lijkt simpel te beantwoorden, maar in de werkelijkheid is er niet 1 antwoord goed. In de dagelijkse praktijk is het een omschrijving voor het gebruik van een auto. Je betaalt een periodiek bedrag en mag daarvoor in ruil de auto gebruiken.

Leasing is ontstaan uit de behoefte om zakelijke goederen aan te kunnen schaffen, zonder hier volledig zelf voor te investeren. Wie de eigenaar is van het goed, is in deze situatie minder belangrijk. Het gebruik van het object zelf staat centraal.

Bij een leaseovereenkomst is er altijd sprake van twee partijen, de lessee en de lesor. De lessor is de eigenaar (leasemaatschappij) en de lessee is de gebruiker (klant).

Binnen leasing zijn een aantal vormen te onderscheiden. De twee hoofdvormen zijn Operational Lease en Financial Lease. Operational Lease is een vorm van huur. Financial Lease richt zich  puur op de kredietverlening van de auto. Op fiscaal gebied verschillen deze 2 producten ook. Bij Operational Lease is de leasemaatschappij eigenaar en bij Financial Lease is dit de klant. Deze klant ondervindt ook de (onverwachte) waardevermindering van de leaseauto.

Operational Lease

Bij Operational Lease draait het om het gebruik van de auto. Bij het einde van het contract, gaat de auto terug naar de leasemaatschappij. Deze is gedurende het contract eigenaar en blijft dit ook. Hierdoor heeft u, als klant, de auto niet op uw balans staan. Hiermee loopt u geen risico op onverwachte waardeverminderingen. U kunt echter wel de maandelijkse leaseprijs als kosten opvoeren op uw winst- & verliesrekening.

De leaseprijs bestaat in dit geval uit een gedeelte financiering en rente wat de waardevermindering vergoed. Als extra kan toegevoegd worden de gebruikskosten (Onderhoud, verzekering, wegenbelasting, etc.) van de auto.

Vergelijk met huur

Operational Lease kan gezien worden als een vorm van verhuur, maar toch zijn er een flink aantal verschillen. De contractperiode is bij verhuur niet gekoppeld aan de economische levensduur van het object, waar dit bij leasing wel zo is. Bij verhuur neemt de verhuurder initiatief tot het doen van de investering. Als er sprake is van verhuur, bepaalt de verhuurder de exacte specificaties van het object, bij leasing bepaalt de klant dit.

Het gevolg hiervan is dat er bij verhuur ook in klassen wordt gesproken in plaats van merken/types. Voorbeeld: U huurt een Klasse A auto (Peugeot 108, VW Up, Opel Karl etc.) Bij lease least u specifiek een Peugeot 108 en niet een Klasse A auto.

Full Operational Lease

De meest complete vorm van lease is Full Operational Lease. Deze vorm beval alle exploitatiekosten, welke worden doorberekend naar een maandtermijn. Naast afschrijving en rente worden ook de volgende zaken meegenomen:
  • Wegenbelasting
  • Onderhoud
  • Reparatie
  • Banden
  • Vervangend vervoer
  • Verzekering WA
  • Verzekering aanvullend
  • Winterbanden
  • Tankpas

Bij Full Operational Lease worden alle kosten die samenhangen met de leaseauto uitbesteed. Het enige waar u als klant voor hoeft te zorgen is de betaling. Voor de rest liggen alle verantwoordelijkheden en beheer bij de leasemaatschappij. Deze vorm is dan ook de meest populaire vorm van leasing in Nederland.

Netto Operational Lease

Een wat minder bekende maar niet minder goede vorm is Netto Operational Lease. Dit is een vorm van Operational Lease waarbij alleen de rente, afschrijving en motorrijtuigenbelasting worden meegenomen in de berekening. Het enige verschil met Financial Lease tot zo ver is de motorrijtuigenbelasting. Het 2e grote en zeer belangrijke verschil is dat u als klant niet de eigenaar bent van de auto. Het eigendom ligt bij de leasemaatschappij en zij lopen ook het risico op waardevermindering. U hoeft de auto dus niet op uw balans te activeren. Bijkomend extra voordeel is dat u ook geen aanbetaling van de BTW hoeft te voldoen.

De operationele kosten heeft u in dit geval in eigen beheer. Het voordeel hiervan is dat u geen fluctuerende leaseprijzen heeft als u bijvoorbeeld seizoensgebonden werk heeft.

ShortLease

ShortLease is een vorm van leasing met een korte looptijd. Deze korte looptijd gaat vaak samen met een flexibele opzegtermijn en korte levertijd. Dit zorgt voor een iets hogere prijs maar voor een zeer flexibel product.

Short Lease is zeer geschikt voor recent aangenomen werknemers of als voorloopauto voor een bestelde auto. Veel partijen welke werken op projectbasis maken ook gebruik van ShortLease.

Verhuur

Zoals eerder aangegeven is verhuur geen lease, toch is het verschil tussen ShortLease en verhuur erg klein. Over het algemeen kan er gezegd worden dat van verhuur wordt gesproken tot een termijn van 1 maand en wordt er per dag afgerekend. Shortlease begint daarentegen vanaf 1 maand en wordt ook per maand afgerekend.

Financial Lease

Een andere vorm van lease is Financial Lease, dit is een vorm van zakelijke leasing welke zich alleen op het financieren van de auto richt. Bij Financial Lease bestaan de maandtermijnen uit een gedeelte aflossing en een gedeelte rente. Gedurende de gehele looptijd is de auto terug te vinden op uw balans en niet bij de leasemaatschappij. De overige kosten van de leaseauto zijn allemaal in eigen beheer.

Bij Financial Lease kan er voor worden gekozen om de volledige waarde van het object gedurende de looptijd af te lossen. Een andere mogelijkheid is om een bepaalde slottermijn op te nemen in het contract. Voordeel hiervan is dat de maandelijkse kosten lager zijn. Dit is mogelijk doordat aan het einde van het contract de auto nog een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Deze waarde wordt als slottermijn opgenomen in het contract en deze hoeft niet te worden afgelost. Bij einde van het contract kan deze waarde worden afgelost met de restwaarde of verder gefinancierd worden.