SEBA-subsidie voor elektrische bedrijfsauto's!
De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) staat weer open voor dit jaar. Vanaf dinsdag 10 januari hebben bedrijven de mogelijkheid om deze subsidieregeling aan te vragen.
Wat is de subsidie precies, hoe werkt aanvragen en wat zijn de voorwaarden en welke elektrische bedrijfswagens komen in aanmerking?
Wat is de SEBA-subsidieregeling?
De SEBA-subsidie is een subsidieregeling van de Nederlandse overheid voor bedrijven die willen investeren in duurzame energie. Deze subsidie is bedoeld om bedrijven te stimuleren om te investeren in duurzame bedrijfsauto's. Bedrijven kunnen een aanvraag indienen voor de SEBA-subsidie als zij voldoen aan de voorwaarden van de subsidieregeling.
Aantal milieuzones groeit snel
Met de SEBA-regeling wordt het leasen van een elektrische bestelauto aantrekkelijker. Dat is belangrijk, want het aantal milieuzones groeit snel. Vanaf 2025 kunnen Nederlandse steden zelfs een nul-emissiezone invoeren voor goederenvervoer binnen de stad. Het wordt dus steeds lastiger om met een dieselbestelauto bij je klanten te komen.
Hoe werkt de SEBA-subsidieregeling?
Ondernemers en bedrijven komen bij de aankoop van emissieloze bedrijfsauto's in aanmerking voor de subsidie die maximaal 5.000,- bedraagt. Het subsidiebudget loopt niet eindeloos door, het heeft in 2023 een maximum van 33 miljoen euro.
SEBA-subsidie in 2022 volledig overtekend
Op 28 oktober 2022 is de SEBA-regeling voor het jaar 2022 overtekend. Dit houdt in dat er meer aanvragen zijn geweest dan dat er budget voor 2022 beschikbaar was. Het budget in 2022 was 10 miljoen minder dan in 2023, namelijk 22 miljoen euro.
De huidige stand
De SEBA-subsidieregeling van 2023 is slechts 6 dagen open dus er is nog genoeg beschikbaar. Op dit moment (16-01-2023 is de huidige stand 29,45 miljoen.
De voorwaarden (Bron www.rvo.nl)
Om de SEBA aan te vragen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
Uzelf
-
U bent ondernemer of u heeft non-profitinstellingen.
De leaseovereenkomst
-
U heeft nog geen definitieve koop- of financial leaseovereenkomst afgesloten op het moment dat u de subsidieaanvraag indient. Dat betekent dat de koop- of leaseovereenkomst op een latere datum definitief is. U vraagt dus eerst de SEBA aan met een nog niet-definitieve overeenkomst. In deze niet-definitieve overeenkomst moet een bepaling hebben waarin staat dat de overeenkomst op een latere datum pas definitief is. In de overeenkomst mag ook staan dat de koop of financial lease pas definitief wordt zodra er een positief besluit op de subsidieaanvraag is. Dit is een opschortende of ontbindende voorwaarde. U kunt bijvoorbeeld in de overeenkomst opnemen: 'Order wordt definitief na indiening aanvraag SEBA' of 'Order wordt definitief na toekenning aanvraag SEBA'.
-
De bedrijfsauto staat op moment van de subsidieaanvraag nog niet op uw naam in het RDW-kentekenregister.
De bedrijfsauto
-
Het is een volledig uitstootvrije bedrijfsauto die rijdt door een elektromotor.
-
De bedrijfsauto is nieuw. Dat betekent dat de volgende 3 groen omkaderde punten dezelfde datum hebben:
-
De bedrijfsauto valt onder de voertuigclassificaties N1, of N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kg en heeft een grijs kenteken met een B of V als eerste letter.
-
De netto catalogusprijs van de bedrijfsauto in voertuigcategorie N1, of de verkoopprijs zonder btw van een bedrijfsauto in voertuigcategorie N2 is € 20.000 of hoger. De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties aangebracht voor afgifte kenteken.
-
Een elektrische bedrijfsauto in voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen heeft een WLTP-actieradius van minimaal 100 kilometer. Let op: het accupakket dat u kiest heeft invloed op de actieradius.
-
Voor de overige elektrische bedrijfsauto's (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen, en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kilogram) geldt geen minimale actieradius.
-
Het moet gaan om een bedrijfsauto als bedoeld in artikel 1.1 van de Regeling voertuigen. De bedrijfsauto moet volledig uitstootvrij zijn. De auto mag alleen rijden met een elektromotor.
-
Brandstofcode E en W komen in aanmerking.
-
Het moet gaan om een elektrische bedrijfsauto die binnen 7 maanden geregistreerd kan worden.
Hoe kun je het aanvragen?
U kunt de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen vanaf 10 januari 2023, 9.00 uur tot 29 december 2023, 17.00 uur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Leasegarage bedrijfsauto lijst SEBA
N1 tot 3.500 kg - N2 tot 4.250 kg
Citroën Ë-Jumpy
Citroën Ë-Berlingo VAN (bedrijfswagen N1)
Citroën Ë-Jumper
Fiat E-Doblo
Fiat E-Ducato (N1)
Fiat E-Ducato (N2)
Fiat E-Scudo
Ford E-Transit (N1)
Ford E-Transit (N2)
Man e TGE
Maxus eDeliver 9 (N1)
Maxus eDeliver 9 (N2)
Maxuse Deliver 3
Mercedes-Benz eCitan (alleen N1 = bestelwagen)
Mercedes-Benz e Sprinter
Mercedes-Benz eVito
Mercedes EQV (alleen N1 = bestelwagen)
Nissan Townstar EV
Opel Movano-E (N1)
Opel Movano-E (N2)
Opel Vivaro-E
Opel Combo-E
Peugeot e-Expert
Peugeot e-Boxer
Peugeot e-Partner (bedrijfswagen N1)
Renault Kangoo E-Tech
Renault Master E-Tech
Toyota PROACE City Electric
Toyota PROACE
Volkswagen e-Crafter
Volkswagen ID. Buzz Cargo
Bekijk ons volledige aanbod van bedrijfswagens
Neem direct contact op
Fleximo B.V. (Bezoekadres)
Jan van der Croonstraat 440a
6001
AH Weert
+31 (0)495 712433
Indien geen gehoor bel
+31 (0)6 43391005 of stuur een mail naar verkoop@fleximo.nl
Bel me terug
bedrijfswagens